Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä ohje koskee 1 sylinterisen venttiilien säätöjä, kuvat ja ohje hondan koneesta, eroja voi olla, en ota vastuuta jos rikot jotain. Tarkista venttiilien oikeat arvot, kiristysmomentit ja muu relevantti tieto ohjekirjasta, kunnon korjausoppaasta, tai maahantuojalta. Yleisimpien mopo- tai mp-mallien korjaamokäsikirjoja tulee aika pian saataville ilmaiseksi ladattavina, ja latauslinkkejä on joissain tapauksissa merkitty kyseisten mallien Wiki-juttuihin. Valitettavasti nämä mallikohtaiset työopastukset ovat yleensä vieraskielisiä.

Tarvitset hyviä mittatarkkoja työkaluja (japanilainen ruuvitavara yleensä erittäin herkkä nirhautumaan huonosti istuvilla työkaluilla!), rakotulkin, usein myös fikkarin ja ehkä pikkupeilin. Jos kohteena on monisylinterinen moottori on sylinterit numeroitu #1, #2 jne. eli säädä välykset tuossa järjestyksessä. Joissain moottoreissa venttiilivälys säätyy eripaksuisilla ns. shimmylevyillä - korjausoppaasta löytyy taulukko niistä. Shimmylevyt eivät ole tavattomia moottoreissa jotka saavuttavat korkeita kierroslukuja. Allaoleva juttu koskee "tavallista" välyssäätöä rakotulkilla.

Yleisohje välyksen säätöön säätöruuvimallisissa venttiilikoneistoissa

1. Moottorin on oltava kylmä venttiilivälyksiä säädettäessä, lämpö alle 35 astetta, mieluiten tallilämpöinen yli yön seissyt.

2. Ensiksi pitää purkaa kaikki turha pois edestä jotta pääset työskentelemään venttiilikoneiston parissa, mahdollisesti tankki ym pois, tai jäähdyttimen löysääminen.

3. Koneen päällä näet 2 korkkia, avaa korkit. Koneessa voi myös olla yhtenäinen venttiilikansi (pannu), tai jopa koristekansi pannun päällä (monisylinterisessä ehkä useita). Tarkasta kunto ja tiivisteet.

4. Korkkien tai kansipannun irrotuksen jälkeen näkyvätkin jo itse venttiilit.

5. Seuraavaksi magneeton puolelta pitää avata pari tulppaa - kampiakselin pyöritysaukko sekä tähystysreikä magneeton ulkokehällä. Tulpat ovat yleensä pehmeitä, ne ylikiristetään usein, ja kannat on helppo tärvellä. Tarkista tulppien O-rengastiivisteet vaurioiden ja liiskaantumisten varalta, hanki uudet O-renkaat jos vanhat ovat huonokuntoisia, voitele O-renkaat kevyesti moottoriöljyllä.

6. Tämän jälkee ota hylsy ja jatkovarsi, ja alemman reiän mutterista pyörität konetta vastapäivään niin kauan, kunnes ylemmästä reiästä näkyy magneetossa T-kirjain ("top", YKK). Monisylinterisessä, rakenteesta riippuen, voi olla useitakin merkintöjä, esimerkiksi FT/RT ("front top/rear top" etu- ja takasylinterille), ja myös F-merkki tai usea ("Fire", sytytyskohta tyhjäkäynnillä). Merkinät voivat olla keljusti nähtävissä, fikkari voi auttaa. Katso sylinterijärjestys (taka/etu tai vasen/oikea) kaksisylinterisissä, tai oikea menettely monisylinterisissä malleissa. Tarkasta, että säädät oikeaa sylinteriä, ja varmista että kyseessä on työtahti (imu- ja pakoventtiilijouset "löysällä" eli venttiilit kiinni): YKK osuu kohdalle myös lepotahdilla jolloin pakoventtiili on auki, eli mäntä painaa palokaasut pois pakoputkeen. Välysmittaus ei tällöin ole oikein, eli väärään välykseen säädetty venttiili tikittäisi.

7. Nyt tarvitset pienen jakoavaimen, rakotulkin ja 10mm hylsyllä varustetun räikän. Avaa venttiilin nostaja päässä oleva lukkomutteri, nostajassa pitäisi olla sen verran välystä, että saat rakotulkin nostajan ja venttiilin väliin, nyt vain kiristät jakoavaimella tapin, niin että rakotulkki liikkuu pienellä vastuksella, nahkeasti. Sitten räikällä lukkomutteri kiinni, tarkista vielä välys! Selvitä säätö- ja lukitusmutterien oikea momentti. Joissain moottoreissa suositeltu välys on varsin tarkka (pari mm-kymmenystä), toisissa toleranssi hieman suurempi - voit konsultoida (mieluiten useita) lähteitä onko säätöarvoissa havaittu paras "makea piste" johon säätö pitäisi saada.

8. Saatuasi säätötyön tarkastuksine valmiiksi kasaa irrotetut osat oikeilla kiristysmomenteilla. Tarkasta työ koekäyttämällä moottoria: kuuluva tikitys merkkaa, että säätö oli väärä (esimerkiksi säädetty lepotahdilla) eli pääset harjoittelemaan työtä uudemman kerran. Venttiilien lievempi ääntely ei ole tavatonta jos moottori on ollut pitkään säätämättä tai väärissä välyssäädöissä, eli venttiileihin/seetteihin on kertynyt karstaa. Älä aja selvästi vääriä säätöjä protestoivalla moottorilla: vikasäätö voi aiheuttaa tehottomuutta, aivasteluakin, tai erinäistä vahinkoa kuten venttiiliautasen palamista (pakoventtiilit).

9. Puristuspainemittaus voi paljastaa venttiilien vuotamisen. Tällöin venttiilikoneisto voi kaivata kunnostamista, esimerkiksi venttiilin/seetin hiomista taas kohdalleen. Monissa mallikohtaisissa korjausoppaissa löytyy ohjeita ja kulmia miten sovitus kuuluisi korjata. Hondan yleisopas (Common Service Manual, CSM) sisältää myös yleisohjetta, ja ainakin vanhempia CSM-versioita näyttää löytyvän ilmaiseksi ladattaviksi varsin hyvin.

Välyssäätö shimmilevyillä

Säätöruuveja paremmin pitkiä huoltovälejä tai kilpakäytön korkeita kierroslukuja kestävä säätö eri paksuisilla prikoilla eli shimmaamalla. 125-luokassa tätä säätötapaa käyttävät jotkut mm. Hyosung- tai Suzuki-mallit, ja säätötapa on yleisempi hypersports-tyylisissä isommissa moottoripyörissä. Pyörämallikohtaisessa korjausoppaassa löytyy shimmilevytaulukko ja työohje. Yleisohje työn alla vanhan MOTORCYCLIST-lehtijutun perusteella.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista